Retten til åben international solidaritet / Dom i sag om terrorfinansiering

Patrick Mac Manus

Mandag den 15. marts afsiges dom mod Foreningen Oprør i Københavns Byret. Anklagemyndigheden kræver atten måneders ubetinget fængsling for støtte til befrielsesbevægelser.

Forening Oprør griber fat i en umistelig tradition og en historie, som er grundlæggende for os alle. Vi lever i én verden, der har behov for globalt samarbejde og solidaritet. Danmark en del af denne verden.

Uden det oprør, der ned gennem alle generationer har skabt og forsvaret menneskerettigheder, var vi ikke blevet til. Den tilkæmpede historie søges i disse år annulleret. Det er i stigende grad ’ulovligt’ at handle efter de grundlæggende erklæringer, som er udsprunget af en fælles og tilkæmpet virkelighed.

Menneskerettigheden er ikke opstået ved et skrivebord. Menneskeretten er opstået i generationernes og århundreders kamp om bedre vilkår.

I disse år bliver retten til åben international solidaritet i stigende grad forhindret og forfulgt. Bevægelser fra besatte områder, fra forfulgte mindretal, fra samfund præget af afgrundsdyb ulighed og statslige overgreb er i dag stemplet som terroristiske. I en række lande er statsterrorismen den mest presserende og dødelige trussel mod befolkningers liv og velfærd.

Den rolle, som international solidaritet tidligere har spillet i løsning af konflikterne, er under voldsomt pres. Herudover er civil ulydighed, protestkampagner og faglige aktioner i stigende fare for at blive ramt af gældende terrorlovgivning.

Folkeligt oprør er en historisk kendsgerning og i visse tilfælde: en fortsat nødvendighed. En nødvendighed, der indtræffer når alle andre handlingsmønstre er undertrykte og utilgængelige.

Modstandens nødvendighed er ikke begrænset til den ’fjerne verden’. Den gælder også i Europa. I stigende grad søges dannelse af en ’europæisk fæstning’ mod forandring. En neofascistisk dimension træder i disse år i mange lande frem. I sin tid var reaktionen for opdelt og for sent.

Historien, verden og konflikten vil også i fremtiden skabe nye dimensioner i menneskets forsøg på at definere livet og fremtiden, herunder også ’naturens rettigheder’: En erkendelse af menneskets nødvendige afhængighed og ansvar her på jorden.

Selv en frifindelse af Foreningen Oprør vil ikke ændre dette. En hård domfældelse vil heller ikke ændre det. Det ville ikke være første gang eller sidste gang, at folkeligt oprør er blevet søgt forhindret, fordømt og fængslet.

Dom i sag om terrorfinansiering
15-03-2010
Københavns Byret

Der er i dag den 15. marts 2010 i Københavns Byret afsagt dom i en sag om terrorfinansiering, og tiltalte er blevet straffet med fængsel i 6 måneder, der er gjort betinget.

Der var i sagen rejst tiltale mod en af talsmændene for Foreningen Oprør for indsamling og overdragelse af midler (og forsøg herpå) til grupper, der begår eller har til hensigt at begå terrorhandlinger, herunder FARC (Colombias væbnede revolutionshær) og PFLP (Folkefronten til Palæstinas Befrielse).

Retten har lagt vægt på, at det ved Østre Landsrets dom af 18. september 2008 og Højesterets dom af 25. marts 2009 i "Fighters and Lovers sagen", der vedrørte salg af t-shirts med henblik på at sende en del af overskuddet til FARC og PFLP, blev lagt til grund, at de nævnte bevægelser er organisationer, som er omfattet af straffelovens § 114 om terrororganisationer.

Retten har anset tiltalte som hovedmanden bag indsamlingerne.

Det er ikke bevist, at der blev overdraget midler til de nævnte organisationer, men tiltalte er dømt for forsøg herpå samt for at have medvirket til indsamlingerne. Der er blandt andet lagt vægt på, at det fremgår af Foreningen Oprørs hjemmeside, at der ved flere lejligheder blev samlet ind til organisationerne, ligesom tiltalte i flere pressemeddelelser og interviews udtalte sig om indsamlingerne.

Selv om motivet efter tiltaltes forklaring var at skabe debat om terrorlovgivningen, har retten tilsidesat hans forklaring om, at der ikke var realiteter bag indsamlingerne.

Tiltalte er også blevet dømt for at stå bag en appel på Foreningen Oprørs hjemmeside, hvori man opfordrede til indsamling af midler med henblik på, at der under en planlagt konference i 2005 for en række organisationer blev offentliggjort en kollektiv overførsel af midlerne til bevægelser, som er omfattet af straffelovens § 114 om terrororganisationer. Den nævnte appel blev oprindeligt beslaglagt af retten og er nu konfiskeret.


Patrick Mac Manus
Midgaardsgade 13, 3. th.
2200 København / Copenhagen N
+45 22 45 41 78
Foreningen Oprør / Rebellion (Denmark): www.opror.net/blog/

Ny udgivelse: Den tilkæmpede historie - fabler og fortællinger. Forlaget Arbejderen 2009. http://arbejderen.dk/bestil_materialer.asp#Manus


Den anklagede er irsk digter og politisk aktivist. Uddannet i filosofi og historie i Dublin og Tübingen, flyttet til Danmark i 1970. Formand for Landskomiteen Sydafrika-Aktion (1986-1990) og blandt talspersonerne for Foreningen Oprør siden dens stiftelse i 2004. Er anklaget for støtte til befrielsesbevægelser i verden med krav om ubetinget fængsling på halvandet år.

Udvalgte værker: Heksenes genkomst – om afrikanske udviklingsperspektiver (1993), Klagesang for Art O Laoghaire (1994), Fra Den udeblevne Apokalypse (1997), For endnu at kunne leve (2000), Den tilkæmpede historie (2009).

Illustration: http://cupe.ca/global-justice/international-solidarity-report-2008-09

Permalink

Health topic page on womens health Womens health our team of physicians Womens health breast cancer lumps heart disease Womens health information covers breast Cancer heart pregnancy womens cosmetic concerns Sexual health and mature women related conditions Facts on womens health female anatomy Womens general health and wellness The female reproductive system female hormones Diseases more common in women The mature woman post menopause Womens health dedicated to the best healthcare
buy viagra online